At være forælder med kompleks PTSD

Frit oversat af Pia Hoffmann
Originalartikel: Parenting While Living with Complex PTSD
Af Traci Powellhealthyplace.com

 

At være forælder kan være hårdt nok, men når man lever med Kompleks PTSD, kan det nogle gange synes umuligt. For at undgå at gentage et volds- eller overgrebsmønster fra tidligere generationer forventer traumeoverlevere ofte meget af sig selv. Som forælder kan der være nogle meget høje standarder, men det modsatte kan også ske. Når man som forælder er stresset, kan man overreagere og blive uretfærdigt streng mod sine børn. Som traumeoverlever er det vigtigt at forblive rolig, så man kan undgå at overføre sine egne traumer til ens børn.

 

Hvordan traumer og Kompleks PTSD påvirker forælderevnen

I mange år, flere årtier faktisk, gjorde jeg mit bedste for at undgå at arbejde med mine traumer. Det eneste, jeg vidste, var, at jeg ikke ville tillade de samme ting at ske for mine børn, som jeg selv havde været udsat for. Jeg var styret af frygt. Jeg turde ikke lade dem overnatte hos venner, fordi jeg var bange for, at nogen ville gøre dem fortræd. Jeg var den forælder, som kørte dem overalt, på trods af andre forældres tilbud om hjælp. Jeg overvågede nøje alt, hvad de foretog sig. Det var først, da min datter en dag meget modigt fortalte mig, at hun følte, at hun ikke kunne trække vejret eller bevæge sig, uden at det bekymrede mig, at det gik op for mig, at jeg var ved at kvæle mine børn. Jeg begyndte at give min datter mere plads og give lidt mere slip.

Hun fik en kæreste, og en dag blev jeg vred over den måde, han behandlede hende på. Jeg flippede fuldstændig ud over for hende, bandede og skreg. Jeg kunne slet ikke kontrollere min vrede. Det, der endelig stoppede mig, var, at jeg ud af øjenkrogen fik øje på min yngste søn. Han så på mig med bange, tårefyldte øjne. Det var første gang, jeg nogensinde havde opført mig på den måde. Da jeg var faldet ned igen, stod det klart for mig, at jeg havde brug for hjælp. Jeg forstod, at min vrede handlede om meget mere, end måden min datters kæreste behandlede hende på. Der var en niårig pige inden i mig, der var blevet trigget, og hendes vrede gik ud over min datter. Det skulle ikke ske igen.

Hvis dine traumer er ubearbejdede, kan du være forælder fra et sted med konstant frygt uden selv at vide det. Din frygt kan enten få dig til at blive overdrevent beskyttende over for dine børn eller irrationelt irritabel, så du langer ud efter dem på en måde, der ikke passer til situationen. Begge dele resulterer i et barn, der bliver stresset. I sidste ende kan det ende med selv at få Kompleks PTSD. Derfor er det vigtigt, at du lærer at håndtere din stress, så den ikke går ud over dine børn.

 

At kende dig selv kan hjælpe dig med at blive en god forælder – selv med Kompleks PTSD

At leve med kompleks PTSD er svært, men det er ikke en undskyldning for at såre andre omkring sig. Især ikke sine børn. Det er vigtigt, at du tager ansvar for dine egne handlinger og ved, hvornår du skal stoppe op og tage en dyb indånding. At overkontrollere dine børn for at beskytte dig selv mod frygt for, at der skal ske dem noget, kan være lige så skadeligt som at lange ud efter dem. Børn skal danne en følelse af identitet og lære at styre deres egne liv. Hvis du er for omklamrende, får de ikke plads til at vokse op og blive uafhængige, sikre voksne. Ganske som du blev hindret i det.

 

Hvordan man kan være forælder med kompleks PTSD?

Alle forældre begår fejl, som de senere fortryder. Du er bare nødt til at være opmærksom på, hvornår dine handlinger kan blive voldelige eller for kontrollerende. Følgende tips kan måske hjælpe dig, hvis du er bekymret over, om din Komplekse PTSD påvirker din forældreevne:
.

  1. Træd tilbage og overvej om din reaktion passer til situationen

Hvis dit barn har spildt mælk, og du skælder ham ud og råber meget højt, er det formentlig fordi, den traumatiserede, stressede del af dig har fået overtaget. Dette er meget almindeligt især, hvis du som barn aldrig fik lov til at begå fejl. Som voksen får du måske trigget den frygt, du følte, da du selv var barn, og det resulterer i en overreaktion. Når du føler, du er på vej til at koge over, skal du gå væk fra situationen, så din traumatiserede hjerne får ro. Tænk så igennem, hvad der skete, og hvordan du kan reagere på en passende måde.

  1. Kommuniker med dine børn

Vær villig til at undskylde men forstå, at en sand undskyldning kræver forandringer. Som traumeoverlever har du måske hørt mange undskyldninger som barn, mens dine forældre alligevel gjorde de samme forfærdelige ting igen – for kun igen at undskylde. Det er vigtigt, at du snakker med dine børn og hjælper dem med at forstå, hvordan det føles at lide af kompleks PTSD, og hvordan det undertiden kan påvirke den måde, du reagerer på. Det vil hjælpe dem med at forstå, at dine reaktioner ikke handler om dem. Det er nødvendigt, at du tager ansvar for, hvordan du reagerer, når dine børn laver fejl, så du kan forhindre, at børnene overtager din barndoms smerte.

  1. Hvis du ikke kan holde op med at overreagere eller kontrollere alt, hvad dit barn foretager sig, er det på tide, at du søger professionel hjælp

Det kan være meget svært at overvinde barndomstraumer alene. En traumebevidst behandler kan hjælpe dig med at forstå, hvordan din barndom påvirker din forældreevne, samt hvordan du kan styrer din komplekse PTSD, så traumecyklussen ikke fortsætter i din familie. At tage ansvar for dine traumer kan være livsændrende, ikke kun for dine børn, men også for dig selv.

  1. Tillad dig selv at være menneske

Som traumeroverlever var du måske fast besluttet på, at dine børn aldrig skulle få det så dårligt, som du havde det, da du var barn. Det kan resultere i, at du hele tiden prøver at gøre dine børn glade. Det kan føles godt at vide, at de aldrig er kede af det, men livets udfordringer hjælper børn med at udvikle modstandsdygtighed og lære at overvinde problemer. Man er ikke en perfekt forælder, fordi man er overbeskyttende. I stedet har børnene brug for er at vide, at det er sikkert at komme til dig, når de har brug for støtte, kærlighed og opmuntring.

  1. Overvej at tage forældrekurser

Som overlever af barndomstraumer var dine forældre sandsynligvis ikke særligt gode forældre. Du har sikkert manglet positive rollemodeller, der kunne vise, hvordan man skulle være en god forælder. Forældrekurser kan hjælpe dig med at forstå, hvordan du kan imødekomme dit barns udviklingsbehov og håndtere udfordrende forældresituationer.

.

Selv om det kan være udfordrende at være forælder med Kompleks PTSD, behøver dine barndomsoplevelser ikke at forhindre dig i at være en god og kærlig forælder. Ved at tage ansvar for dine handlinger og søge den hjælp du har brug for, kan du lære at håndtere Kompleks PTSD og blive den forælder, dine børn fortjener. Så kan det være, at spildt mælk blot er spildt mælk.