Fibromyalgi og ubearbejdede følelser

Fibromyalgi kædes sammen med stress i barndommen og ubearbejdede negative følelser

Originalartikel: Fibromyalgia is Linked to Childhood Stress and Unprocessed Negative Emotions af  Jeanette Raymond, PhDBody-Mind Psychotherapy

Oversat af Pia Hoffmann

.

At begynde dagen med fibromyalgismerter gjorde Vera vred

Fibromyalgi gjorde det svært for 46-årige Vera at få benene ud af sengen om morgenen. Når hun bevægede sig mod badeværelset for at vaske sig, flyttede smerterne sig til hendes hænder, hoved og nakke. Hun fik tårer i øjnene af det. Det gjorde hende vred at tænke på, at Kurt ikke engang havde tænkt på at organisere tingene i huset, så det gjorde det nemmere for hende. Vera huskede skænderiet om, at hun skulle følges til en lægeaftale og blev endnu mere vred, men hun sagde ingenting til ham. Hun vendte i stedet tankerne mod støttegruppen, som hun skulle hen til senere på dagen, selv om det ikke hjalp på hendes fysiske ubehag.
.

Det var lettere for Vera at fokusere på fibromyalgismerterne end på sine skræmmende følelser

Mens hun spiste morgenmad, blev hun fyldt op af flashbacks fra sin tidlige barndom. Hun genoplevede den anspændthed, som hun plejede at mærke på vej hjem fra skole, når hun spekulerede på, om hendes forældre ville skændes højlydt eller give hinanden den kolde skulder. Hendes mor lod sine frustrationer gå ud over Vera, som var det ældste og mest stille af børnene. Hun spændte op i skuldrene, da hun genkaldte sig frygten for det usikre og ikke at vide, hvordan hun skulle snakke om sine bekymringer. Det var det samme nu. Hun vidste ikke, hvordan hun skulle snakke om frygten for ikke at kunne klare sig selv. Vera havde ingen ord for vreden mod sin far, fordi han ikke gjorde hendes mor glad, eller mod Kurt for at være lige så ufølsom og ligeglad som hendes far. Til gengæld havde hun sine kropssmerter, som gik fra lettere til uudholdelige smerter, som man ikke kunne finde nogle fysiske årsager til. Diagnosen var fibromyalgi. Den medførte træthed, langsommelighed og gjorde hendes liv vanskeligt. Det gjorde Vera afhængig af smertestillende medicin, og en mand som svigtede hende – en gentagelse af barndommens mønstre.
.

At undertrykke vreden fik Veras fibromyalgi til at blive mere akut og foruroligende

Veras problemer med at tale om sin vrede og stress som barn, og også som voksen, gør det mere sandsynligt, at hendes smerteoplevelse, når fibromyalgien flammer op, vil blive mere intens og invaliderende. The European Journal of Pain, 2010, rapporterer om et studie, der sammenligner kvinder, der lider af fibromyalgi, og som udtrykker deres vrede med nogle, der undertrykker deres vrede. Jo mere hæmmet deres vrede var, desto værre oplevede de smerterne fra fibromyalgien. De, der blev vrede og udtrykte vreden i de situationer, hvor den opstod, oplevede færrest smerter.
.

Positiv tænkning gjorde ingen forskel for fibromyalgismerter

Når man sammenligner med sunde kvinder, har de, der undgår stærke negative følelser såsom vrede, og lader dem sætte sig ubearbejdet, langt større sandsynlighed for at lide af fibromyalgi. Det synes ikke at gøre nogen forskel at fokusere på positive følelser. Ifølge en rapport fra 2008 i Journal of Psychosomatic Research er det manglende bearbejdning af negative følelser, som fremmer smerte, hos de der lider af fibromyalgi, uanset mængden af eller manglen på positive tanker. Vera var ikke mere følsom end de fleste kvinder i forhold til negative følelser som vrede, men hun oplevede dem oftere og havde aldrig lært at udtrykke dem på en sund måde. Ifølge et studie om kvinder med fibromyalgi i Arthritis Care and Research, 2010, antages det at påvirke hendes neuroendokrine* funktion, så hendes smertetærskel vil være lavere både fysisk og psykisk.
.

Fibromyalgi kan forbindes med kronisk stress i barndommen og konflikter med forældrene

Langvarig stress, som fortsætter og er kronisk, påvirker det neuroendokrine system, så det bliver mindre effektivt over tid. Veras barndomstraume skabte en permanent følelse af usikkerhed og uforudsigelighed, som har skadet hendes evne til at udvikle og bruge sunde stresshåndteringsstrategier. Så med hver ny stresssituation er hende neuroendokrine system blevet svagere og er begyndt at fungere på en anormal måde. Hun havde levet i en konstant stresstilstand, således, at niveauet af stresshormoner, som kortisol, var forhøjet selv år efter, at stressen ved at leve sammen med forældrene var væk. På trods af kampen ved at leve sammen med en mand, som var kværulantisk og ikke støttede hende, var det intet sammenlignet med hendes tidligere stressende oplevelser. Ifølge et studie fra 2006 i Psychoneuroendocrinology lader det til, at den tidlige oplevelse af kronisk stress har en langt større indflydelse på fibromyalgismerterne end nogen nuværende stressende livsoplevelse.
.

At få bearbejdet negative følelser kan reducere Veras fibromyalgismerte

Det kan godt være, at Vera ikke kan ændre sin historie eller sin mand, men hun kan begynde at bearbejde sine følelser i sin støttegruppe og supplere det med psykoterapi. Hun kan dele sin vrede over sit tidlige liv så vel som sin frygt over at være hjælpeløs og alene med smerten. Hun kan tage presset fra sit allerede overvældede neuroendokrine system ved at anerkende, italesætte og udtrykke sine følelser i øjeblikket. Et studie i Arthritis Care and Research fra 2010 mener, at kvinder som Vera kan forvente mellem 50-70% funktionel bedring og reducering af smerten, hvis de gør det.

.


* Neuroendokrine celler er en del af det neuroendokrine system, som er et samarbejde mellem to af kroppens systemer: Nervesystemet, hvor signaler sendes rundt i kroppen via nervebaner, og det endokrine system, hvor beskeder sendes rundt i kroppen via hormoner.
Kilde netdoktor.dk