Anmeldelse af ‘Hjælp dine nærmeste’

Anmeldelse af  ‘Hjælp dine nærmeste
Forfatter: Ilse Sand
Forlag: Dansk Psykologisk Forlag, 2022

.
Anmeldt af Pia Hoffmann, oktober 2022
.

Hvem vil ikke gerne hjælpe andre? Eller har prøvet, at andre gerne vil hjælpe én, men har følt, at man ikke fik det, man havde behov for. Måske fik man gode råd i stedet for at blive lyttet til? Måske har vi heller ikke som hjælpere gjort os mange tanker om, hvordan vi bedst hjælper andre, eller er bevidste om os selv i hjælperrollen? Eller har tænkt over, om den, man vil hjælpe, vil have éns hjælp? Eller overvejet hvilken type hjælp, der er behov for? Eller hvor meget man kan klare at hjælpe uden selv at gå ned på det? ‘Hjælp dine nærmeste’ giver mulighed for at lære noget om alt dette.

Jeg føler mig meget privilegeret, fordi jeg nu for tredje gang har fået mulighed for at læse og anmelde en bog af Ilse Sand, psykoterapeut og tidligere præst. De to foregående bøger ‘Kom nærmere‘ og ‘Sig hej til din skam‘ har givet mig masser af stof til eftertanke. De har også genopfrisket viden om mange af de emner, jeg har arbejdet med i mine psykoterapeutuddannelser, personligt i min egen terapi og ellers bakser med i mit liv. Det samme er nu tilfældet med bogen ‘Hjælp dine nærmeste’. Det er vildt, hvor meget jeg igen har ‘glemt’ og en stor gave at få det serveret på en så fin og overskuelig måde. Jeg er simpelthen kæmpe fan.

Bogen er, som de to ovennævnte ret kort (199 korte sider) og delt op i to dele. I første del af bogen kommer Ilse Sand med overvejelser og metoder til, hvordan man bedst kan hjælpe. Det er alt fra enkle psykoterapeutiske metoder til, hvordan man bedst kan arbejde med forskellige problemer og skabe grobund for nærhed og refleksion. Det er grundigt beskrevet og bliver opsummeret i slutningen af hvert kapitel. Der er endvidere forslag til, hvordan man kan prøve metoderne på sig selv, evt. sammen med andre. På den måde kan bogen også hjælpe læseren til at arbejde med sig selv og sine egne problemer. Det er meget inspirerende, og jeg blev især optaget af kapitel 6, som handler om leveregler. Det inspirerede mig til at se nærmere på, hvordan mine leveregler påvirker mit eget liv.

Anden del af bogen handler om udfordringer og faldgruber i hjælperrollen. Her kommer Ilse Sand ind på mange aspekter ved at være hjælper, både professionelt og som ven. Hvordan påvirker det en? Hvilke skjulte motiver kan man have, som kan spænde ben for hjælpen? Hvor meget kan man holde til og ikke mindst: hvordan kan man øve sig i at sætte grænser og lære at udholde at måtte sige nej, når man ikke orker. Der er mange aspekter, som er tankevækkende, måske fordi man ikke er bevidst om dem, og det har givet mig stof og lyst til at arbejde mere med mig selv i hjælperrollen.

Ilse Sand skriver enkelt og overskueligt men uden at forsimple. Hun når på de relativt få og korte sider omkring så meget, at jeg er helt overvældet. Hun trækker i bogen på sin egen erfaring både fra sit arbejde og fra sit personlige liv. Jeg kan rigtig godt lide, at hun ikke er bange for at dele ud af sig selv, også når det er sårbart. Det får mig til at føle, at jeg under læsningen er i dialog med en klog og forstående ven om alle disse spændende, relevante og ind imellem svære emner.

”… nærværet flyder bedst, når du formår at være lyttende og interesseret til stede uden at ville for meget med samtalen.” (s. 158). Det er den essens, jeg tager med mig fra ‘Hjælp dine nærmeste’ om rollen som hjælper. Det at turde roen, langsommeligheden og ind imellem stilheden og samtidig kunne være sig selv. Så er der lagt grobund for god hjælp. Tak for endnu en fin og meget relevant bog.